Bemutatkozás

A Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézete a jelenlegi formában a rendszerváltást követő években jött létre. Intézetünk két nagy egységből, a Szociológia és Szociálpolitika Tanszékből és a Politikatudományi Tanszékből áll, és elsődleges feladata, hogy a felsőoktatás intézményrendszerén belül teremtse meg a keretét a társadalom- és politikatudományi kutatásoknak és oktatási tevékenységeknek a Debreceni Egyetemen.

A kétciklusú képzés bevezetését követően intézetünkben három egyetemi szintű alapképzés (politikatudományok, szociológia, szociális munka) és két mesterképzés (szociálpolitika, szociológia) indult. Jelenleg a Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézetében 20 oktató és közel ugyanennyi vendégoktató tanít. Csaknem 300 gyakorlati hellyel rendelkezik, és ugyanennyi, a hallgatók gyakorlati munkáját segítő szakemberrel, tereptanárral áll kapcsolatban. A szociálpolitika mesterképzést végzők tanulmányaik során a foglalkoztatáspolitikai vagy gyermek- és ifjúságpolitikai specializáció közül választhatnak, a szociológia MA szakot végzők pedig a projektmenedzsment vagy a politikai elemző specializációk közül.

Intézetünk nemzetközi kutatási projektjeinek és az Erasmus oktatói és hallgatói mobilitás programnak köszönhetően kiterjedt nemzetközi kapcsolathálóval rendelkezik. Jelenleg tizennégy Erasmus partnerintézményünk küld tanszékünkre és fogad onnan oktatókat és hallgatókat, a spanyolországi Pamplonától, az írországi Corkon át, a finnországi Kuopiótól a csehországi Prágáig.

Intézetünk munkatársainak tollából a szociológia, szociálpolitika és politikatudományok területén számos alapvető publikáció született az elmúlt években. Kutatási tevékenységeink központjában a társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi integráció, szegénységkutatások, ifjúságszociológia, foglalkoztatáspolitika, munkaszociológia, regionális kutatások, vidékszociológia, társadalmi innovációk, politikatudományok, mobilitás-kutatások állnak. Kiterjedt oktatási, kutatási és projekttevékenységeink következtében az Intézet a tiszántúli társadalomkutatások természetes központja.

További információkért kérjük, látogasson el tanszékeink honlapjaira is, vagy keresse fel munkatársainkat!

Frissítés dátuma: 2017.11.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.